Er zijn verschillende oorzaken van een burn-out. Maar eerst is het handig om te symptomen te herkennen. Zo weet je het verschil tussen een moment van stress en langdurige burn-out
De aanpak in een burn-out traject is persoonlijk en op maat, geen enkele mens is hetzelfde, dus dit geldt ook voor de behandeling.
Voor ondernemers is het aangaan van een burn-out traject een grote stap. Lees hier wat de mogelijkheden zijn en hoe u dit kan toepassen in uw organisatie.
Elke organisatie heeft een andere aanpak. De vraag is welke voor u het meest geschikt is. Lees meer over de organisatie achter burnoutbestaatniet.nu.
Stress is nodig om te concentreren en te focussen. Wanneer iemand echter in een constante staat van paraatheid is, kan dat leiden tot een burn-out of overspannenheid. Bij burn-out en overspannenheid is er sprake van stress, maar stress is niet altijd de oorzaak. De oorzaak ligt voor een groot deel in persoonlijkheidskenmerken.
Tussen een burn-out en overspannenheid bestaat een gradueel verschil: doorgaans wordt gesteld dat een overspannenheid milder is dan een burn-out
Werkdruk kan stress-verhogend werken. De ervaren stress hangt echter sterk samen met de persoonlijke perceptie ten aanzien van de werkdruk. Wat voor de een een hoge werkdruk is, kan voor de ander een normale werkdruk zijn.
Werkdruk leidt niet per se tot uitval; de perceptie van werkdruk wel. De oorzaak voor deze verschillen in perceptie is terug te voeren naar duidelijke persoonlijkheidskenmerken.
Op het moment dat werknemers minder communiceren, minder meedoen in het proces en zeggen dat altijd alles goed gaat, kan er sprake zijn van een burn-out. De meeste mensen die gaan uitvallen met een burn-out, willen dit niet voor zichzelf erkennen en toegeven aan de buitenwereld.
Wanneer werknemers ’s avonds laat nog bezig zijn met hun werk en bijvoorbeeld e-mails sturen, is dat een signaal voor (HR-)managers dat er iets speelt. De persoonlijkheidskenmerken zijn ook goede indicatoren voor een mogelijke burn-out.
Gemiddeld duurt het burn-out traject zes tot acht weken. Na constatering van de burn-out en de intake worden werknemers zo snel mogelijk weer naar hun werk gestuurd, omdat thuiszitten een spoedig herstel afremt. Zij moeten hun routines weer oppakken.
Het traject wordt volledig afgestemd op de specifieke situatie van werknemers, werkgevers, ondernemers en managers.
Het Burn-out traject valt niet onder de zorgverzekering. De reden hiervoor is dat alle werkgerelateerde problematiek en aanpassingsstoornissen niet door zorgverzekeraars worden vergoed.
De overheid heeft burn-out wettelijk erkend als beroepsziekte. Dit is zo ook vastgelegd in de Arbowet. Uw werkgever is daarmee verplicht u te faciliteren bij hulp die u nodig heeft om te herstellen en is verantwoordelijk voor de kosten van deze hulp.
Veel werkgevers en zelfs bedrijfsartsen zijn niet altijd op de hoogte van deze verandering in wetgeving en het feit dat de werkgever de kosten moet vergoeden. Wij ondersteunen u ook op dit vlak! Door hier samen met uw werkgever naar te kijken, helpen wij u met het verkrijgen van deze vergoeding.
Er wordt één contactpersoon benoemd waarmee contact wordt onderhouden. Dit kan een HR-medewerker, manager of bedrijfsarts zijn. Het is belangrijk om contact te hebben, zodat ProMind zeker weet dat cliënten echt weer aan het werk zijn. Daarnaast wordt de voortgang met de contactpersoon besproken en wordt nagegaan welke onderdelen extra aandacht nodig hebben. De privacy van de werknemer wordt hierbij uiteraard niet uit het oog verloren.
Via de trainings- en coachingstrajecten van ProMind. De ontwikkeling van een Dreamteam draagt er bijvoorbeeld aan bij dat werknemers beter op elkaar letten, beter met elkaar omgaan en indicatoren snellen herkennen, zodat uitval wordt voorkomen. Het grote probleem bij uitval is dat werknemers zich op een gegeven moment mentaal isoleren. ProMind helpt bedrijven bij het creëren van een veilige werkomgeving, zodat werknemers elkaar vertrouwen en tijdig communiceren over stressgerelateerde zaken.