Coachend leiderschap of ik-weet-het-ook-allemaal-niet-zo-goed

10 juni 2018
persoonlijke-efectiviteit-en-leiderschap_promind.png?fit=240%2C240&ssl=1

Ooit was er een periode dat psychotherapie vooral bestond uit vriendelijk en op de juiste wijze instemmend, afwijzend of vragend te hummen of knikken. Het idee was dat wanneer een cliënt uit zelf tot inzicht kwam, het beter zou beklijven. Zoiets als van een kind verlangen dat het uit zichzelf begint te praten en gaandeweg als bij wonder leert autorijden. Zonder voorbeeld, richting en overdragen van kennis leert dat kind dus niks! Deze Rogeriaanse aanpak is in de psychologie heel lang populair geweest, maar gelukkig al jaren uitgehumd. Maar net als onkruid is het toch slecht uit te roeien.

We zien het tegenwoordig terug op de werkvloer: de coachende leider! Dat is een eufemisme voor een manager die niet weet wat hij moet doen, geen visie durft te ventileren en bang is om duidelijk te zijn. Kortom, het verdomt om leiding te geven.

De idee achter coachend leiderschap is dat de medewerker door stimulerend knikken van de coachende leider tot grootse oplossingen komt en daarmee het hele team op sleeptouw neemt. De bocht even heel kort, maar toch niet té scherp, afsnijdend komt het er op neer dat de werknemer de facto de leiding heeft…

Maar dan is die werknemer toch ineens de leider? En moet die dan naar de volgende medewerker begripvol en inspirerend knikken en hummen zodat die dan weer… Maar dat is dan toch een estafetteloop? Zijn we daarom in sport zo goed in achtervolging en estafette?

Het is allemaal heel verwarrend. Vooral omdat op deze manier volkomen ondoorzichtig wordt wat doelen, richtingen en opdrachten zijn van een team. Het is misschien allemaal gesneden koek voor hen die goed gedijden in het Montessori-onderwijs, maar diegenen waar dat niet zo stimulerend voor was, vinden het allemaal heel verwarrend.

Dat je je medewerkers de ruimte geeft om zelf met oplossingen te komen, of ze daar op zijn minst even over laat nadenken, is prima. Dat stimuleert mensen. Maar het is wel zaak dat je als leidinggevende duidelijk bent over wat je verwacht en dat je duidelijk kunt maken waar je naar toe wilt en wat daar voor nodig is. Anders is het niet veel meer dan het achter een façade verbergen van je eigen incompetenties.

Als je echt goed leiding wilt leren geven, dan ga je met ons een paar rondjes om. Niks geen gehum en wat-denk-je-er-zelf-van. Wij confronteren je met wat je doet en hoe dat beter kan. Maar vooral laten we aan duidelijkheid niets te wensen over!

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions