Een mens is het meest gestrest over het stressen dat hij stresst

18 april 2019
eggs.jpg?fit=960%2C883&ssl=1

Gezondheidsmanagement levert een positieve bijdrage aan de fysieke en mentale belastbaarheid van werknemers en daarmee op de arbeidssatisfactie en (duurzame) inzetbaarheid. Deze definitie geven Pieter Diehl en Jeroen Stoffersen in hun boek ‘Integraal gezondheidsmanagement: duurzame inzetbaarheid, een praktische handleiding voor HR en management’. Een hele mondvol, zo. Kort samengevat: je werkt lekkerder wanneer je goed in je vel zit!

De laatste tijd wordt er veel aandacht besteed aan de mentale kanten van leven en werken. De ene publicatie is nog dreigender dan de andere. We staan op het punt allemaal om te vallen met Burn-out of erger. Nu ben ik van mening dat het wel eens tijd werd dat we aandacht voor de mentale staat van de mens krijgen. We moeten echter oppassen dat we niet alles gaan lopen psychologiseren. Als we de publicaties moeten geloven, leven we in een soort eindtijd waarin straks iedereen omkomt door de stress.

Allereerst wil ik iedereen een beetje geruststellen. De hoeveelheid stress in deze tijd is niet echt erger dan hij vroeger was. Anders, misschien. Maar beslist niet erger. De stress die een mens heeft die elke dag opnieuw weer aan voldoende voedsel moet zien te komen, staat in geen verhouding tot de stress die wij in onze, weliswaar gecompliceerde, maatschappij beleven. Het is vooral de perceptie die bepaalt hoe ernstig wij stress ervaren. De laatste jaren lijkt er een soort collectieve beleving van ‘heel erg’ te ontstaan. Dat simpele gegeven van ‘heel erg’ zorgt ervoor dat ons gevoel of beleving van stress ook ‘heel erg’ wordt.

Nu we dat weten, kunnen we verder! Doordat de mate van stress veel -of bijna alles- te maken heeft met de manier waarop we tegen onszelf en gebeurtenissen aankijken, hebben we een gereedschap om daar wat aan te doen. Namelijk onze manier van kijken naar onszelf. Wanneer je bijvoorbeeld minder denkt te kunnen dan je werkelijk kunt, dan zal je bij een simpele taak al snel spanning opbouwen. Omdat je bang bent dat het fout gaat. Door een reëel inzicht in wie je bent en wat je kunt, zal die spanning niet optreden. Hiervoor zijn geen ingewikkelde psychologische trajecten nodig. Maar wel een stevige aanpak om oude gewoontepatronen en oplosstrategieën te herkennen en om te buigen.

Een fijne, stressloze, Pasen gewenst!

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions