Antidepressiva zijn geen wondermiddel

8 mei 2015
antidepressiva.jpg?fit=460%2C288&ssl=1

Geneeskunde Positieve resultaten van onderzoek naar antidepressiva worden veel vaker gepubliceerd dan negatieve. Hoe kan dat?

In het NRC handelsblad verscheen een artikel hierover. Wie alleen de wetenschappelijke literatuur leest, zou kunnen geloven dat bepaalde antidepressiva, de zogeheten serotonine-heropnameremmers: ssri’s, wondermiddelen zijn tegen uiteenlopende angststoornissen. Liefst 96 procent van de gepubliceerde studies naar de werking van ssri’s tegen angststoornissen is positief. Maar in werkelijkheid zijn de middelen veel minder effectief, concludeerde een team van onder meer Groningse onderzoekers gisteren in het medische tijdschrift JAMA Psychiatry.

Paul de Bruijn geeft zijn visie hierop: “Antidepressiva lijken de laatste 15 jaar als wondermiddel aan bijna iedereen met depressieve klachten te worden verstrekt. Door de jaren heen merkten wij dat het in veel gevallen onterecht wordt voorgeschreven. Ik denk dat dat komt omdat door verstrekkers depressie en depressieve gevoelens door elkaar gehaald worden. Een goed criterium is om uit te zoeken of de depressieve gevoelens toe te schrijven zijn aan een gebeurtenis. Wanneer dit het geval is, is het in de meeste gevallen niet nodig om een antidepressivum voor te schrijven. Het is dan sneller, veiliger en effectiever om een paar goede gesprekken met een psycholoog te hebben en te leren hoe je met die gevoelens om kunt gaan”.

Meer over de kenmerken van depressie leest u hier. Heeft u vragen neem dan contact met ons op voor aanvullende informatie.

Bron: NRC

 

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions