De onzichtbare manager, of waarom je geen last van een manager moet hebben

7 juni 2016
onzichtbare-manager01-300x200.jpg?fit=300%2C200&ssl=1

Ik kom nog wel eens op een feestje. Niet dat ik dat nu altijd even leuk vind, ik ga liever met een paar mensen uit eten of een rondje lopen, maar soms ontkom je er niet aan. Dus maak ik er maar het beste van. Als ik het supersaai vind, ga ik luisteren naar andermans gesprekken. Wel heel leuk!

De mooiste gesprekken gaan volgens mij altijd over werk. Daar zit veel geklaag tussen, maar vaak ook opvallend positieve dingen. Of eigenlijk helemaal niet zo opvallend, er zijn namelijk genoeg bedrijven waar de dingen gewoon lekker lopen. Ik hoor op dat soort momenten van alles dat ik in mijn dagelijkse werk als psycholoog en coach eigenlijk nooit hoor. Bedrijven vragen ons immers pas als zaken nièt lekker lopen. Een van de dingen die ik vaak hoor is iets waar je nogal snel aan voorbij gaat. of, waarvan je denkt: ja, ja!

Er zitten op dat soort feestjes vaak mensen die vertellen over hun manager. En zich dan vooral afvragen wat hij of zij in godsnaam doet. Wij regelen alles zelf; wij weten het beter; het loopt evengoed als een tierelier als hij of zij er niet is; volgens mij vreet hij of zij de hele dag uit de neus; etc.

Vaak krijg je dan instemmend geknik en gemompel van anderen die soortgelijke ervaringen hebben met hun leidinggevenden. Vooral bevestiging naar elkaar dat zij het zelf veel beter zouden doen. Maar let even op de opmerkingen dat het zonder de leidinggevende ook lekker loopt en dat ze zelf veel kunnen regelen. Ik denk dan meteen dat ze een manager hebben die het snapt! Immers, elke manager die zelf alles gaat lopen doen, is geen manager maar een idioot. Die doet teveel. Een echt goede manager doet namelijk helemaal niets en zorgt er vooral voor dat mensen op feestjes juist dit soort opmerkingen kunnen maken. Een goede manager is onzichtbaar!

En waarom dan? Omdat het de taak van een manager is om te zorgen dat processen lekker lopen, dat mensen met zo min mogelijk stress hun werk kunnen doen, dat er ruimte is voor ontplooiing van medewerkers, dat iedereen zich senang voelt op zijn of haar plek, dat iedereen vooral weet wat er moet gebeuren. En het geheim daarvoor is onzichtbaarheid. Of in elk geval dat mensen geen last van je hebben. Want dat gaat maar ten koste van de focus op hun werkzaamheden. Een goede manager is een facilitator, iemand die gevoel heeft voor de behoeften van zijn of haar mensen. En daarom moet een manager niet teveel aanwezig zijn en zeker niet op de voorgrond komen.

Ons adagium bij coaching is managers leren één dag in de week besteden aan effectief leidinggeven en vier dagen met de benen op tafel voor zich uit staren. Dat staren heb je nodig om tot nieuwe inzichten te komen om nog onzichtbaarder te worden. Een goede manager is namelijk steeds bezig om zichzelf overbodig te maken en zijn of haar mensen steeds zelfstandiger te maken.

Zodat de ideale manager bijna als vanzelf verdwijnt naar de volgende uitdaging om zichzelf weer overbodig te maken.

Meer weten hoe je jezelf overbodig en onzichtbaar kunt maken? Neem de tijd en kom een keer langs voor een goede kop koffie!

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions