Gemiddeld verzuim op psychische gronden 242 dagen?!? Of hoe halen we daar 180 dagen vanaf!

8 november 2016

ProMind_burn-out_eerste-lijns-psychologieUit onderzoek van ArboNed blijkt dat Burn-out steeds vaker voorkomt en dat het verzuim ook steeds langer duurt (van 236 naar 242 dagen gemiddeld). Directeur Research & Development Catelijne Joling noemde het in het radioprogramma BNR Beter zelfs alarmerend. Zij hebben berekend dat de kosten voor één burn-out gemiddeld zo’n 60 duizend euro belopen.

Dit zijn verontrustende cijfers en de kosten hadden wij zelf niet zo hoog gedacht. Maar wat ons vooral opvalt is de duur van de uitval. Die vinden wij heeeel erg lang. Mensen die bij ons worden aangemeld met een Burn-out zijn over het algemeen binnen twee maanden weer volledig aan de gang. Ze vallen daarna ook niet meer uit. Dan komen wij op nog geen 60 dagen, en in die periode wordt ook al weer begonnen met werken. Tegen het einde meestal alweer volledig. Soms zitten mensen al een paar weken thuis voordat ze in het traject komen, maar dan komen we nog niet boven de 100 dagen uit.

Hoe dit kan? Door de jaren heen heeft ProMind een enorme expertise op het gebied van Burn-out opgebouwd. We werken voor Arbeidsongeschiktheid Verzekeringen, voor bedrijven rechtstreeks. Soms melden mensen zich zelf, omdat het ze te lang duurt voordat ze hulp krijgen.

Het is bij psychische problematiek heel belangrijk dat je niet alleen goed kijkt wat er aan de hand is, maar vooral ook naar de persoonlijkheid van degene die uitvalt. Er zijn een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij mensen die langdurig op psychische gronden uitvallen (Burn-out). De ironie wil dat veel van die eigenschappen aantrekkelijk zijn in de werkomgeving. Eigenschappen als ja-zeggen-niet-nee-zeggen, perfectionisme, controlegericht, grote toewijding en recht-door-zee. Deze eigenschappen vragen veel energie. Als je daar beter en handiger mee om leert gaan houd je energie over!

Verder bestaat er in de reguliere zorg geen of weinig tijdbesef. Terwijl de verzuimdagen gewoon doortellen. Er zitten vaak langere periodes tussen de afspraken. Maar ook zijn de meeste psychologen helemaal niet ingesteld op werkhervatting of werk-gerelateerde problematiek. Bij ProMind doen we dat anders. Mensen worden direct gezien en na de intake wordt meteen weer begonnen met (deels) werken. In het eigen werk! Dat laatste is vooral belangrijk om te voorkomen dat mensen maar op 80% van hun oude niveau terugkeren. Ons traject zorgt ervoor dat mensen hun valkuilen en inefficiënties kwijtraken. Hierdoor gaan ze beter en effectiever functioneren dan ze ooit hebben gedaan.

Meer weten of direct tijd winnen? Bel ons voor een afspraak. We delen graag onze ideeën met u. De koffie staat klaar, of we komen uw koffie proeven!

 

 

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions