Succesvolle vervanging manager bij sabbatical of langdurige ziekte

22 september 2017

managementstijlAlweer even geleden kreeg ik de vraag van een collega-ondernemer of ik een goede, tijdelijke manager kon aanraden. Eén van zijn managers vertrok namelijk een half jaar op een sabbatical en eigenlijk kon de beste man niet gemist worden. Gelukkig had ik kort daarvoor gesproken met een pas gestopte manager, die nog niet echt aan het rustige leven kon wennen. Het was vanzelfsprekend om hem te benaderen en de situatie voor te leggen. Hij was meteen enthousiast en wilde graag tijdelijk de functie van de manager in kwestie vervullen. Een win-winsituatie dus. De manager kreeg zijn welverdiende break en onze man kon zijn energie, kennis en kunde kwijt in deze tijdelijke functie. Dit naar tevredenheid van beide partijen!

Vanuit ProMind besloot ik om deze situatie verder te onderzoeken. Managers, directeuren en ondernemers voelen immers wel vaker de behoefte om er even tussenuit te gaan. Logisch, want dit zijn doorgaans verantwoordelijke posities waar de werkdruk en prestatiedrang hoog is. Doordat zij cruciale functies vervullen, kan hun afwezigheid helaas niet altijd gerealiseerd worden. En daar zit de crux. Want in hoeverre kun en wil je medewerkers in deze posities missen? In het geval van een sabbatical, kun je als werkgever nog rechtvaardigen dat de positie naar iemand anders gaat en op de verwachte afwezigheid inspelen. Maar hoe ga je met dit soort zaken om wanneer het geen eigen keuze is en de situatie zich plotseling voordoet? Bijvoorbeeld in het geval van langdurige ziekte of een ongeval? En wat doe je wanneer je als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor het reilen en zeilen van je bedrijf?

Ook managers, directeuren en ondernemers zijn mensen en kunnen dus onverwachts lang uitvallen. Wat doe je dan? Een bedrijfsvoering zet je niet even op pauze totdat je weer de juiste mensen aan boord hebt. Het is daarom belangrijk dat de dagelijkse gang van zaken wordt overgenomen door iemand die bekend is met het vak. Iemand die ervoor zorgt dat het bedrijf blijft draaien en voorkomt dat spanning en stuurloosheid op de werkvloer ontstaan. En, niet onbelangrijk, iemand die het werk uitvoert tegen een betaalbaar tarief. Een interim manager is gewoonweg te duur en een transitiemanager heeft een heel andere insteek. Je wilt het beste voor je bedrijf en soms heb je daar hulp bij nodig. Hulp die ProMind kan geven.

De laatste paar jaar hebben we meerdere bedrijven voorzien van professionele managers en ik kan wel stellen dat dit heeft gezorgd voor succesvolle vervangingen. Ik ben van mening dat er aan dit onderwerp meer tijd en aandacht moet worden besteed omdat het een grote impact kan hebben op de bedrijfsvoering wanneer hier geen rekening mee is gehouden. Hoe gaat jullie bedrijf hiermee om? Weet jij wie jullie managers kan vervangen in het geval van een sabbatical of langdurige ziekte?

ProMind ondersteunt je graag door geschikte managers te leveren tegen een redelijk tarief. Zo kom je met jouw bedrijf niet voor verrassingen te staan!

 

Bewaren

Bewaren

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions