Weg met het cynisme en chagrijn in je bedrijf!

16 november 2017
burn-out-2.png

In de vijfentwintig jaar dat ik als ondernemer bezig ben, ben ik bij veel bedrijven op de koffie geweest. Niet altijd omdat er problemen waren. Vaak ook gewoon omdat het leuk is bij collega-ondernemers te kijken hoe zij het doen. Ik heb daar veel dingen opgestoken en geleerd die ik nu ook zelf toepas. Ik raad het dan ook iedereen aan om af en toe eens bij zijn buren of concullega’s op visite te gaan en kennis uit te wisselen. Immers, alles wat je zelf kunt leren, hoef je niet in te kopen!

Maar ik ben ook bij veel bedrijven geweest waar flinke problemen zijn. Dan heb ik het over miscommunicatie, werk dubbel doen, werk van een ander doen, niet weten welke kennis in huis is, onhandige of geen werkafspraken, geïrriteerde mensen, afschuiven van verantwoordelijkheden. Ook bij ondernemers die niet kunnen delegeren, bang zijn voor hun personeel, bot en lomp zijn, die denken dat personeel alleen maar komt halen, hun mensen niet vertrouwen.

Een flink aantal van deze ondernemers staat open voor verbetering, maar heeft geen idee hoe dat te doen. En er is ook niet een eenduidige oplossing voor dit alles. Het is vaak complex. Er spelen veel onderliggende verhalen, verhoudingen en geschiedenissen. Soms is er sprake van bijna geïnstitutionaliseerd cynisme. Met dat laatste ben je al een aardig eind op weg naar het einde!

Als je deze dingen herkent in je eigen bedrijf, is het belangrijk is dat je gaat werken aan een ander soort cultuur. Dat begint met het bouwen aan vertrouwen. Kernpunten daarin zijn dat je consequent bent, laat zien dat je je mensen wilt vertrouwen en van ze wil leren. Maar ook dat je elkaar nodig hebt en dat je waardeert wat je mensen doen. Dat betekent niet dat je de hele dag complimenten moet gaan lopen geven, maar het is af en toe wel lekker om een compliment te krijgen. Vooral ook om te willen geven!

Je zult dan merken dat mensen tot veel meer bereid zijn dan je altijd dacht. Ze beginnen meer met elkaar te praten, ze delen hun ideeën over zaken en vragen vooral ook hoe je dingen beter en efficiënter kunt doen. En als bonus worden ze een stuk gezelliger naar elkaar. Je zult ook zien dat er nieuwe ideeën naar voren gaan komen. Dat mensen mee gaan denken over de toekomst. En ze gaan harder werken.

Kortom er komt weer werkplezier in je bedrijf en je zult merken dat je zelf ook veel beter gaat functioneren!

Vindt je het een beetje veel om dat allemaal in je eentje te gaan optuigen? We komen graag koffie bij je drinken om te kijken waar we je kunnen helpen

Adresgegevens

ProMind
Koelmalaan 350, 5e etage
1812 PS Alkmaar

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl


Onze andere diensten:


Nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Schrijf je hier in

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.