Dit is de Nacht over Burn-out en FOMO

16 juli 2018

Vannacht tussen 2:00 en 03:30 uur is Paul de Bruijn een van de gasten in Dit is de Nacht (Radio1). In de uitzending staan ze stil bij FOMO (Fear Of Missing Out) en de bijkomende onrust die kan leiden tot burn-out. Gasten in de studio gaan in gesprek over hoe wordt dit veroorzaakt en wat kunnen we hieraan kunnen doen.

De angst om dingen te missen is in feite niet nieuw. Iedereen heeft weleens het onbehaaglijke gevoel een verkeerde keuze te hebben gemaakt door een feestje, borrel of wedstrijd over te slaan. Maar FOMO als psychologisch begrip bestaat nog maar net en dat heeft alles te maken met de explosieve groei van social media. Door Facebook, Instagram en Twitter kunnen we ineens altijd en overal zien wat onze vrienden, familieleden en leeftijdgenoten aan het doen zijn. Vakanties, feestjes, festivals, er is geen ontkomen aan.

Engelstalige animatiefilmpje van de School of Life over FOMO

Als je sociale activiteiten overslaat zodat je lekker alleen kan zijn, wordt dit vaak bestempeld als ongezellig of raar. Over het algemeen vinden mensen een extroverte houding wenselijker, en sommige onderzoeken geven zelfs aan dat extrovert zijn en meedoen met de groep ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt. En doordat iedereen z’n hoogtepunten via social media deelt, kun je het gevoel krijgen dat echt iedereen met z’n vrienden is of in ieder geval iets jaloersmakend aan het doen is. En jij zit daar maar op die bank. Loser.

Blogger Anil Dash bedacht daarom een paar jaar geleden de term JOMO (Joy Of Missing Out). Het is het tegenovergestelde van FOMO en omarmt juist het missen van sociale gelegenheden. Het staat voor het niet erbij hoeven horen, het niet up-to-date willen zijn van alles en tijd voor jezelf vrijmaken. Helemaal alleen iets (of niets) doen, staat centraal. Klinkt misschien saai, maar eigenlijk is het heel erg goed voor je.

Zo kan dagdromen, waar je meestal pas aan toekomt als je rustig een moment voor jezelf hebt, je creativiteit bevorderen. En een pauze van prikkels kan ervoor zorgen dat we meer gefocust zijn en eerder achter onze doelen aangaan. En als kers op de taart kan alleen zijn ervoor zorgen dat we ons gelukkiger voelen én ervoor zorgen dat we briljante ideeën krijgen.

Heb jij last van FOMO? Doe nu de test

 

NB: Mocht je vannacht lekker slapen i.p.v. naar de radio te luisteren: morgen delen een link waar het gesprek is terug te luisteren.

 

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions