Móeten is zo 2017!!! Of: waarom vallen jongeren als dominostenen om?

22 augustus 2018

De laatste tijd is er bijzonder veel aandacht voor Burn-out. En terecht! Het is een groot probleem waar veel mensen last van hebben. Met name jongeren zijn kwetsbaar.

Jongeren zijn kwetsbaar omdat er nog steeds weinig begrip is wanneer zij omvallen met een Burn-out. Het zijn watjes zijn die niets gewend zijn. Verwende nesten. Ze hebben geen weerstand, karakter, etc. Op zich is het niet zo verwonderlijk dat mensen dat denken. Vroeger werd Burn-out immers geassocieerd met jarenlang over-the-top hard werken. Logisch dat je dan omvalt, je hebt ook zo hard gewerkt al die jaren!

Maar jongeren zijn vooral kwetsbaar omdat de tijd en omgeving waarin ze opgroeien ongemerkt enorme eisen aan hen stelt. Eisen die ze voor zichzelf als automatisch overnemen. Dan zegt u misschien: eisen? Hoezo? Ze kunnen en mogen alles! De wereld wordt aan hen aangepast! Inderdaad! Allemaal waar! En dat is exact waar het probleem ligt. Ik zal dat beknopt proberen uit te leggen.

Kinderen groeien op in een wereld waarin alles wat ze doen geweldig is. Elke vage krabbel brengt de belofte van een nieuwe Picasso of Van Gogh. Elk vals gezongen liedje wint The Voice. Alles is mogelijk. Alles kan. Tot zover gaat het nog wel. Misschien zijn ze een beetje over het paard getild. Hebben een beetje te veel verwachtingen. Verwende nestjes zijn het! Maar daar groei je wel overheen.

De druk op de jeugd van tegenwoordig is zo groot, dat elke vertraging spanning oplevert.

Waar gaat het dan wel mis? Bij het móeten. Het is niet dat je iets kunt, je móet het kunnen. En wel nu!!!! Niet alles kan, nee, alles moet… Niet excelleren is falen… De druk op de jeugd van tegenwoordig is zo groot, dat elke vertraging spanning oplevert. Die spanning wordt in korte tijd zo groot dat er al snel geen houden meer aan is.

Hoe kom je er af? Daar gaat het veelal mis! De nadruk bij diagnose en behandeling ligt op de externe factoren en de fysieke (lees: meetbare) klachten die een rol spelen bij het uitvallen. Adrenaline, cortisol, drukte en geen rust, etc. Het vervelende is dat deze factoren geen oorzaak zijn, maar een gevolg. De kern is, heel kort samengevat: je hebt een beeld van jezelf dat niet klopt, maar wat je wel als basis gebruikt voor al je handelen. Dáár komt spanning vandaan!

De meeste behandelingen van Burn-out leggen de nadruk op gedrag en gevolgen. Niet op de oorzaak, het waarom ervan! Deze aanpak leidt of tot herhaalde Burn-outs (chronisch) of tot het opgeven van ambities en in een kwetsbare rol blijven hangen.

Wanneer je voor het waarom kiest, wordt duidelijk dat moeten een drijfveer kan zijn voor ambitie, maar nooit dé voorwaarde. Hoge eisen stellen en alles willen doen is geen probleem. Het móeten is dat wel. Alles uit jezelf willen halen? Prachtig! Maar maak je niet druk als het niet meteen of helemaal niet lukt!

Wij leren jou je móeten af door een vriendelijke medereiziger met jezelf te worden. Met mededogen en liefde met jezelf onderweg te zijn en tegelijkertijd met nieuwsgierigheid en gretigheid uitvinden wat je allemaal kunt! Daar kom je véééél verder mee dan met jezelf opjagen.

Meer weten over onze aanpak? Neem gerust contact met ons op! Wij komen graag bij u langs, bijvoorbeeld voor een teamtalk voor onderwijzers.

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions