Let op! dit is een seksistisch verhaal!

7 maart 2019
fokke-sukke-internationale-vrouwendag.jpg?fit=1024%2C640&ssl=1

Of waarom we nog steeds denken dat vrouwen en mannen verschillen.

Het een na het andere onderzoek verschijnt dat moet aantonen dat vrouwen en mannen verschillen. Dat vrouwen emotioneel zijn en gevoelig. Dat mannen rationeel en sterk zijn. Dat de vrouw verzorgend is van nature, omdat ze kinderen kan krijgen. Dat mannen jagers zijn en daarom zoeken naar spanning. Dat mannen technisch zijn en kunnen bouwen. Dat vrouwen dat niet kunnen omdat ze daar de motoriek niet voor hebben.

Zelf ben ik in 1963 geboren uit een vrouw die niet alleen een hamer kon vasthouden, maar ook wist hoe die te gebruiken. Als jongetje van vijf heb ik haar eigenhandig een heel huis zien afbreken, omdat er een nieuw huis gebouwd moest worden. Ik ben dus opgegroeid zonder onderscheid tussen man en vrouw. Mijn moeder en vader deden gewoon waar ze goed in waren. Mijn vader kon goed koken en taarten bakken, mijn moeder niet! Om er nog maar eens een stereotype tegenaan te gooien. Later kwam ik er pas achter dat dat niet overal zo was. Dat heeft dus niets met ‘aanleg’ of ‘typisch vrouwelijk/mannelijk’ te maken. Aangeleerd gedrag.

Om op het begin terug te komen. Echt gedegen is al dat onderzoek niet. En al helemaal niet wetenschappelijk. Vrijwel alle aannames zijn dus terug te voeren op culturele overtuigingen. Culminerend in ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’. Tenenkrommend!!

Echt onderzoek toont aan dat de verschillen, als ze er al zijn, te verwaarlozen zijn. De verschillen binnen geslachten zijn vele malen groter dan tussen geslachten.

Een voorbeeld: Leids onderzoek onder pubers rond 14, 16 en 18 laat zien dat er vrijwel geen verschil in rijping van de hersenen tussen jongens en meisjes is: Journal of Cognitive Neuroscience. Verschillen lijken meer te maken te hebben met ervaringen of andere cognitieve strategieën dan met biologische verschillen. Kijk, dat is duidelijk! En zo is er meer onderzoek.

En nu kom ik op het seksistische punt van mijn verhaal. In de bijna dertig jaar dat ProMind bestaat is er maar weinig vooruitgang in de emancipatie geboekt. Mensen blijven hardnekkig in hun stereotypieën geloven. Om moedeloos van te worden. Stap voor stap krijgen we daar wat beweging in. Vooral vrouwen hebben de neiging te blijven hangen in de mythen over de vrouw. Met name in de moeder-mythe er te moeten zijn voor het gezin. Die er vervolgens op het schoolplein nog eens door de moeder-maffia ingewreven wordt.

Voltijd werkende vrouwen voelen zich vrijwel altijd schuldig dat ze carrière maken. Mannen nooit! Deze vrouwen vinden altijd dat ze het gezin te kort doen. Mannen nooit! Vrouwen hebben vaak geen idee van hun toegevoegde waarde. Mannen meestal te véél! Vrouwen betrekken zelden succes op zichzelf. mannen vrijwel altijd! En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn oproep aan alle vrouwen is, hou daar mee op! Ga voor de spiegel staan en zeg tegen jezelf: Mijn god, wat ben ik blij dat ik met jou onderweg ben!!!!!!!!

 

Afbeelding: Fokke & Sukke 

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions