Iedere dag 700 hersencellen erbij en eraf

6 november 2014

Eindelijk is er zekerheid over de nieuwgroei van hersencellen bij de mens, dankzij de radioactieve stoffen uit oude atoomproeven.

Mensen maken dagelijks ongeveer 700 nieuwe hersencellen aan in hun hippocampus. En iedere dag verdwijnen er ook ongeveer evenveel neuronen. De hippocampus is een hersendeel dat belangrijk is bij het verwerken van informatie en de opslag in het geheugen. Ongeveer een derde van de hippocampus doet aan die vernieuwing mee. Het betekent dat jaarlijks 1,75 procent van de zenuwcellen in dat gebied worden vervangen.

Dat berekenden Zweedse onderzoekers aan de hand van metingen van de zeldzame isotoop 14C in het DNA in de hippocampuscellen van mensen die tussen hun 19e en 92e overleden. Hun publicatie verscheen gisteren in het tijdschrift Cell. De concentratie 14C in de atmosfeer steeg vanaf 1955 snel, als gevolg van de bovengrondse atoombomproeven waarmee de atoommogendheden elkaar imponeerden. In 1963 maakte het atoomverdrag dat bovengrondse kernproeven verbood daar een eind aan. Sindsdien daalt de 14C-concentratie gestaag, maar heeft nog niet de waarde van voor 1955 bereikt. Via geconsumeerde planten en dieren komt het 14C in de mens. De onderzoekers konden aan de hand van het 14C-gehalte in DNA de ouderdom van de cellen tot op 3 jaar nauwkeurig bepalen.

Bron: NRC (Wim Kohler)

Contact

Telefoonnummer: 072 – 5124883
E-mail: info@promind.nl
LinkedIn: ProMind


Nieuws

Het laatste nieuws
NIEUWS

Copyright by Promind 2024. All rights reserved.

Designed by ASK-Solutions